Groningen brengt lokaal winkelaanbod online
De decembermaand zorgt bij veel consumenten voor gezelligheid, maar kan ook best wat stress veroorzaken. Verlanglijstjes vol cadeaus, inkopen doen voor feestelijke etentjes en zoeken naar die perfecte outfit. Vaak gaat het om producten die ook gewoon in de buurt te koop zijn, maar het aanbod van veel lokale winkeliers is online niet of lastig te vinden. In Groningen is daarom op 2 december Warenhuis Groningen gelanceerd (warenhuis.groningen.nl) waar je online kunt zien welke producten je lokaal kunt kopen én dezelfde dag nog laat bezorgen.

Online zichtbaarheid voor iedereen
“Voor kleinere retailers is het ontzettend lastig geworden online te concurreren met grote online spelers. Online gevonden worden, is echt niet meer zo vanzelfsprekend en de kosten nemen alleen maar toe.
Winkeliers die naast hun fysieke winkel een webshop runnen of hun producten via een online marktplaats aanbieden, zie je na verloop van tijd dan ook vaak hun online activiteiten weer staken”, zegt Michiel Vos, eigenaar en oprichter van Zupr. “Google signaleert echter al enige jaren dat er steeds meer wordt gezocht naar waar producten in de buurt te koop zijn. Met Zupr ontwikkelen we oplossingen waarmee elke winkelier, ook de allerkleinsten, op die lokale vraag in kunnen spelen door hun aanbod online zichtbaar te maken zonder dat ze daarvoor diep in de buidel hoeven te tasten of een webshop hoeven te beginnen.”

Duurzamer en sneller bezorgd dan de meeste webshops
“En als de klant dan gevonden heeft wat hij zoekt en niet naar de winkel wil of kan gaan, dan zorgen wij voor een snelle en duurzame bezorging”, zegt Jantine Doornbos, eigenaar van Dropper. Zij ontwikkelde met haar team een software-oplossing die bezorgingen efficiënt plant, zodat ze het product binnen 4 uur met een fietskoerier kunnen afleveren. “Het feit dat alle bewegingen op de fiets plaatsvinden, zorgt ervoor dat we als stad de uitstoot kunnen beperken, dat is in deze tijden natuurlijk cruciaal”, noemt Eric Bos,voorzitter van de Groningen City Club en aanjager van de pilot met Zupr en Dropper. “Om de stad kennis te laten maken met Warenhuis Groningen worden de eerste 1000 drops kosteloos aangeboden”.

Innovaties testen
“Het Warenhuis Groningen hebben we gezamenlijk ontwikkeld en laat zien dat je in deze tijd moet samenwerken om te innoveren”, vervolgt Bos. “Validatie is dan ook een belangrijk onderdeel in deze periode. We proberen zoveel mogelijk feedback bij retailers, merken en consumenten op te halen.”
“Exact”, zegt Michiel Vos, “Uiteindelijk moeten zij dit concept omarmen en gaan gebruiken. We zullen erin elk geval alles aan doen om voor de retailers en consumenten het productaanbod volledig online zichtbaar te maken. De tijden waarin online zichtbaarheid afhankelijk was van de grootte van je advertentiebudget zijn wat ons betreft voorbij. Laat de feestdagen maar beginnen!”
Warenhuis Groningen betreft een pilot dat start met 45 deelnemende winkels. Winkels die zich willen aansluiten bij het platform kunnen zich melden bij de Groningen City Club.